Derby SC Erica – vv Emmen eindigt in mineur voor SC Erica

maandag 2 november 2015
Op zondagmiddag 1 november stond de wedstrijd SC Erica – vv Emmen op het programma.  
SC Erica wist zich met een doordeweekse wedstrijd te plaatsen voor de volgende ronde van het bekertoernooi, en ook was de laatste competitiewedstrijd uit bij Bergum gewonnen. Al met al begon de plaatselijke SC met voldoende vertrouwen om ook in de wedstrijd van deze middag een goed resultaat te behalen.
De volgende 11 namen verschenen om 14:00 uur aan de aftrap:

De wedstrijd begon als een hele open en levendige wedstrijd, het spel golfte op en neer, maar tot echte kansen kwam het voor beide partijen niet.  De “ brilstand” bleef op het scorebord staan tot en met de 12de minuut. Na een duel op het middenveld dacht iedereen aan kant van SC Erica aan een vrije trap, de scheidsrechter van de middag had dit echter anders gezien en besloot door te laten spelen. Zo kon Emmen spits Rusambo Rajabu op doelman Gebbeken af. De laatste trok aan het kortste eind en zo keek SC Erica al vroeg tegen een achterstand aan.
De mannen van Arthur van der Veen en Jan Jeuring besloten “de mouwen maar eens op te stropen” en gingen op jacht naar de gelijkmaker.
In de 23ste minuut kreeg de wedstrijd een heel ander karakter. Spits Michel Overweg zette een sliding in op het middenveld, echter was hij te laat met het inzetten van deze tackle en raakte hierbij zijn tegenstander. Een ongelukkige tackle, en was ook een gele kaart waard. Deze kaart had de scheidsrechter al in zijn hand, maar op advies van zijn “neutrale” assistent veranderde de kleur van de kaart spontaan van geel naar rood.
Zoals te verwachten valt na in mijn ogen een zodanig arbitrale dwaling liepen de commoties aardig op. SC Erica was fel in de duels en dit resulteerde een paar minuten later in de volgende kaart.
In de 29ste minuut was ook Rick Tubben te laat met het inzetten van zijn tackle en raakte zijn tegenstander. De leidsman was weer onverbiddelijk en trok wederom de rode kaart.
Zo stond SC Erica met nog maar 9 man op het veld en was de wedstrijd praktisch gespeeld. Het was in de 38ste minuut toen vv Emmen de voorsprong wist uit te breiden. Saber Hendriks wist met een schot in de linkerhoek keeper Bram Gebbeken te verschalken en zo de stand op 0-2 bracht.
Dit bleek ook tevens de ruststand.
Grootste slachtoffer van deze middag was het publiek wat op deze derby was afgekomen. In de eerste plaats omdat SC Erica met 9 man tot niets anders dan tegenhouden werd gedwongen, maar ook vv Emmen wist geen sprankelend spel op de mat te brengen. De mist werd dichter en dichter en zodoende kon het publiek ook nog maar weinig van het vertoonde spel zien.
Dat de scheidsrechter de grip op de wedstrijd kwijt was bleek wel doordat hij het steeds nodig vond om de confrontatie met de spelers op te zoeken. Diepte punt voor mij was dat spelmaker Roy Jagt gewisseld werd in de 58ste minuut.  Jagt kon in de ogen van de scheidsrechter geen goed meer doen en daardoor besloten speler en trainer uit voorzorg maar om een wissel toe te passen om zo een 3de rode kaart te voorkomen. Patrick Bruins betrad het veld in zijn plaats.
De wedstrijd werd er met het verstrekken van de tijd niet beter op, en het was wachten totdat de 90 minuten eindelijk voorbij zouden zijn. Beide partijen maakten maximaal gebruik van de wissels. Voor SC Erica kwam in de 78ste minuut Jeroen Berends het veld in voor Niels Wellen en in de 85ste minuut A-junior Jim Vegter voor Robert Torenbosch.
De eindstand kwam op het scorebord in de 83ste minuut, toen vv Emmen spits Rusambo Rajabu optimaal profiteerde van het numerieke overtal en de stand op 0-3 bracht.
Zo houdt SC Erica een aardige kater over van deze zondagmiddag, een verloren wedstrijd en twee rode kaarten. Ik kan hier al mijn frustraties ( Die ik wel degelijk heb overgehouden aan deze middag ) wel neerzetten echter schieten wij hier niets mee op. Belangrijk is dat de focus zo snel mogelijk op volgende week wordt gelegd, want dan staat er weer een thuiswedstrijd op het programma. Heerenveen zal dan de tegenstander zijn op sportpark “ de Veenschappen”.
Tot dan!